Košei „ne” – visa kita skanu

Perlenkta lazda eskaluojant kalbas apie naująjį nutarimą švietimo įstaigose vaikus maitinti sveikai. Iš valgiaraščio dingo, kepti, rūkyti, lietuviški tradiciniai patiekalai, saldumynai. Paskelbus nuorodas, kokie patiekalai tinkami, spauda ėmėsi „šviečiamosios akcijos“ – ką valgys vaikai ir koks negardus bus maistas.

Rugsėjis įsibėgėjo,  darželių ir mokyklų valgyklose jau atkreiptas dėmesys į kitokius patiekalus ir į valgytojų apetitus.  Nei tragiškai grąžyti rankų, nei skambinti pavojaus varpais, kad vaikai mirs badu, nereikia. Štai Akmenės miesto lopšelio – darželio „Gintarėlis“ vadovė L. Garalienė, kad netuščiažodžiautų, atsinešė savaitės valgiaraštį. Klausantis, ką darželinukai valgo, burnoje susikaupė seilės… Žuvies šnicelis, šviežių daržovių sriuba, pilno grūdo makaronai, varškės apkepas su sorų kruopomis, šviežios uogos su becukrinu jogurtu, vištienos filė. Ir dar keliolikos rūšių patiekalai pateikiami mažiesiems.  Tad kur gi bėda? Bėda šeimose, valgymo įpročiuose.

Plačiau šią temą nagrinėja Roma Jonikienė trečiadienio, rugsėjo 19 d., “Vienybėje”