20020-ieji – Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metai.  Laiko nugludinta išmintis

Lietuvos Respublikos Seimas šiuos metus yra paskelbęs ir Vilniaus Gaono bei Lietuvos žydų istorijos metais. Vadinasi, yra dingstis bei proga atsigręžti į abi šios intencijos dalis, nes jos glaudžiai susijusios. O žinių apie Lietuvos žydų bendruomenės praeitį ir bent žymiausius  jos veikėjus pertekliaus nėra. Anaiptol ne kiekvienas save išsilavinusiu laikantis  pasakys ir kas buvo tasai Gaonas.

Žodis Gaonas žydų leksikoje – išminčius. Gaono titulas pripažįstamas ypatingai nusipelniusiems asmenims. Vilniaus Gaonas gimė prieš 300 metų (1720 metų balandžio 23 d.) Baltarusijoje, o didžiausią gyvenimo dalį veikė Vilniuje ir savo darbais jam pelnė Šiaurės Jeruzalės vardą. Vilniaus Gaonas dar jaunystėje garsėjo visoje Europoje kaip žymiausias judaizmo rabinas ir neabejotinai nusipelnęs Gaono titulo, kuris ir tapo antruoju daugumai žinomu darbštuolio išminčiaus vardu. Gaono vardas jam pritapo savaime, be kieno nors pastangų.

Tikrieji išminčiaus vardas bei pavardė buvo Elijahu Ben Salomon Zalmanas. Sakoma, jog dar vaikystėje jis mintinai išmoko Bibliją, o būdamas šešerių metų jau sakė pamokslus. Maždaug tuo metu Zalmanų šeima persikėlė gyventi į Kėdainius. Nuošali provincija netrukdė darbščiam jaunuoliui gilintis į Šventojo Rašto bei Talmudo studijas. Jau XVIII amžiuje žydų bendruomenėje vaikus buvo priimta mokslinti ješivose, tačiau Elijahu studijavo savarankiškai ir drįso viešai nurodyti, kas tuose raštijos paminkluose netikslu, kur ir kokie neatitikimai galėjo atsirasti šventraščių knygas šimtus kartų perrašinėjant. Jo argumentams negalėjo prieštarauti kiti, net vyresni amžiumi  šventųjų raštų žinovai.

Daugiau Leopoldo Rozgos publikacijoje šeštadienio, liepos 18 d., VIENYBĖJE