Svarbu ir kiekis, ir finansiniai rezultatai

 

Po sauso būdo klinkerio gamybos linijos įrangos remonto įsibėgėja 2017-ųjų metų sezonas. Kokie įmonės siekiai šiais metais, kalbinu AB „Akmenės cementas“ generalinį direktorių Artūrą ZAREMBĄ.

Planuojame, kad pardavimų apimtis – milijonas tonų cemento – išliks panaši ir šiemet. Mūsų pagrindinis tikslas – pagerinti bendrovės finansinius rezultatus. Brangstant energetiniams ištekliams, pertvarkėme kainodarą. Ženkliai pakilus anglies kainai pasaulinėje rinkoje, ji atsiliepė ir mūsų iš Kuzbaso (Rusija) perkamam kurui. Jau nuo praėjusių metų vidurio jis pabrango. Šie pokyčiai turi neigiamos įtakos savikainai, todėl šį sezoną mūsų pagaminto cemento tonos kaina vidutiniškai didės 3-5 eurais. Kitas momentas: į sauso būdo klinkerio gamybos technologinę liniją buvo investuoti dideli pinigai (apie 115 milijonų eurų), tad atėjo metas iš investicijų gauti grąžos.

Bendrovė gamina devynias standartą LST-EN 197-1:2011 atitinkančias cemento rūšis. Kaip šis srautas pasiskirsto klientams?

Cementas tiekiamas keturiomis pagrindinėmis kryptimis: pakuotas (apie 160 tūkst. tonų); cementas, kaip žaliava kitiems gaminiams; specialusis cementas mišiniams (plytelių klijai, masė mūrui ir tinkui); cementas betonui ir gelžbetoniui. Pakuotos produkcijos pardavimo sutartys sudarytos su didžiaisiais Lietuvos prekybos tinklais. Pakuotą cementą perka lenkai, populiarus jis buvo Kaliningrado (Rusija) rinkoje.

Lietuvoje pagaminti gelžbetonio gaminiai labai paklausūs ir Skandinavijos šalių rinkoje, nes jie pagaminti iš aukščiausios klasės Akmenės cemento.

Lietuvos rinkoje „Akmenės cementas“ nėra vienintelis dalyvis, joje didesnę ar mažesnę nišą randa ir konkurentai. Sutariat?

Rinka dalijamės su 5-6 panašaus pajėgumo cemento gamyklomis. Kiek žinoma, daugiausiai cemento Lietuvoje parduoda Baltarusijos gamintojai. Baltarusiai yra sertifikavę savo cementą Lietuvoje ir yra tikri konkurentai. Jų produkcijos rasime Kaliningrade (Rusija), Lenkijoje, Latvijoje. Pastarųjų dviejų šalių gamintojai turi savo nišą ir Lietuvoje.

Pokalbį parengė

Saulius GAJAUSKAS

Visas rašinys kovo 25 d. „Vienybėje