Kraštiečiai svetur

Retoje giminėje nėra išvykusių laikinai, ar užsienyje gyvenančių ilgą laiką. Nepriklausomybės laikas ir Lietuvos įstojimas į Europos sąjungą atvėrė sienas, noras pažinti pasaulį suteikė sparnus, o galimybė uždirbti tiek, kad suprastum dirbantis ne tik dėl paties darbo, pateisino emigrantų norą įsikurti svetur. Vidas BILIŪNAS – vieną tokių- kūrybingas visuomenininkas, dirbęs didžiosiose šalies televizijose, jau dvidešimt metų gimtinėje – tik svečias.

Kas dabar esi? Kuriame pasaulio krašte?

Dabar esu emigrantas, gyvenantis viename  gražiausių Anglijos grafysčių Kente, kuris dėl savo baltųjų kalvų primena Naujosios Akmenes kraštą. Kaip ir daugelis emigrantų, dirbu maisto gamybos fabrike, sandėlio krautuvų vairuotoju. Technika niekada nebuvo svetima, ir mašiną vairuoju greit 31 metai, o motociklu „EMKA“ išmokau važiuot paauglystėje. Esu laimingas tėtis ir vienos anūkės Agotos senelis. Daug laisvo laiko atima mūsų šeimos augintiniai du basendži  veislės šunys, kurie Anglijoje yra labai populiarus, bet reto anglo atpažįstami, daugelis veislę žino, nors gyvai nematė. Bet čia jau atskira tema.

Gyvenimas Naujojoje Akmenėje…

Tai  mano gimtas miestas, kuriame gimiau ne tik pats, bet ir du mano vaikai – dukra Viktorija ir sūnus Ričardas. Naujosios Akmenes Stipirkių kapinėse palaidoti mano abu tėvai. Naujojoje Akmenėje gyvenau daugiau nei 30 metų.

Mokykla, kūrybinė veikla

Kalbėdamas apie mokyklos laikus, dažnai prisimenu mokytoją Stanislavą Butkienę, kuri tam tikru momentu labai padėjo iš paaugliško amžiau įšokti į suaugusiųjų pasaulį. Aš nebuvau geras mokinys, o daugiau maištaujantis. Ji buvo viena iš nedaugelio mokytoju mane supratusiu. Už tai esu labai dėkingas.

Kūryba prasidėjo nuo diskotekų Ramučių kultūros namuose, paskui Naujosios Akmenes kultūros rūmuose.

Vėliau organizavome lyg ir vienintelį „istorijoje“ grožio konkursą „Mis Akmene“, ten susipažinau ir dirbau su tuometine Ventos kultūros namų direktore Zita Liaukšiene…

Visas rašinys balandžio 22 d. numeryje

Ramūnas ŽIMANTAS

Nuotraukos iš Vido albumo