Branda muzikoje ir gyvenime

Kovo 4 dieną,  pirmadienį Naujosios Akmenės kultūros rūmuose – netradicinis renginys. Vieno žmogaus koncertas – pats jį organizuoja, pats jį ves, pats jame ir koncertuos. Ne dėl to, kad taupytų, ar kad nebūtų draugų – muzikantų. Jie bus ten – salėje. O ant scenos lips vienas su skambančia dovana visiems savo šešiasdešimtmečio proga. Jis – Alvydas VAIČIAKAUSKAS. Su gerai žinomu krašto dainininku pokalbis koncerto išvakarėse.

Scena

Alvydo kelias į scenos šviesas, aplodismentų triukšmą prasidėjo Muzikos mokykloje Naujojoje Akmenėje. Turėjęs išskirtinę klausą, jis buvo vienu geriausių mažųjų dainininkų. Tiesa, jis lankė skambinimo  pianinu pamokas.  Namuose net instrumentą nupirko, bet jį, pasak Alvydo, vėliau sugraužė pelės – groti neteko po to, kuomet vienoje pamokų iš mokytojos liniuote gavo per pirštus – taip buvo „numuštas“ noras skambinti. Bet po tokios „pamokos“ Muzikos mokykloje liko dar tris metus – vien dėl dainavimo. Scena, kurioje Alvydas rengia  koncertą, pirmuosius jo žingsnius dar turėtų atsiminti – tai buvo prieš penkiasdešimt trejus metus.

Meilė dainai atėjusi iš vaikystės. Vyras mena, jog esant ketverių, tėvukas, mėgęs dainuoti, rengdavęs pasirodymus, kuomet pasisodindavęs sūnų ant kelių ir jis dainuojančiam pritardavęs antru balsu. Tik vėliau Alvydas saki supratęs, jog dainavimas atėjęs iš mamos, kuri turėjusį daug geresnę muzikinę klausą nei tėvukas. Duoklė mamai – tai viena mėgstamiausių klausytojų jo atliekamų dainų „Mamos romansas“, kuri yra jos jaunystės daina.

Vaikystėje atėjo pažintis ir su gitara. Skambinti išmokė brolis. Gitara liko visam laikui. Ji bus ir jubiliejiniame koncerte, kuriame įgarsins dainas, sukurtas pagal kraštiečio gydytojo Leonardo Pukino eiles. Dainos tarsi paties dainininko gyvenimo aprašymas. O pažintis su mediko kūryba prasidėjusi netikėtai – eiliuojantis gydytojas Alvydą pakvietė pavaduoti jo poezijos vakaruose talkinusį muzikantą. Atėjo Alvydas ir liko. Kartu su Aurelijumi Kumpikevičiumi jiedu sukūrė projektą „Dualo“ ir išleido vienintelę kompaktinę plokštelę „Žvakių šviesoje“, kurioje dainos pagal L. Pukino eiles. Tas albumas esąs labai brangus savo turiniu, o gimtadienio koncerto metu jis juo pasidalinsiąs – atsineš į koncertą atmintuką, norintys galės įsirašyti. Nemokamai…

Visas rašinys kovo 1 d. numeryje

Ramūnas ŽIMANTAS

Nuotraukos iš Alvydo FB paskyros